Press & news


Prestigefull utmärkelse till Monivents grundare

23 Sep - 2020

Press

Chalmers tekniska högskola i Göteborg har meddelat att Karin Markides pris för Årets innovationsutmärkelse har tilldelats Maria Lindqvist. Maria får priset för sitt arbete med företaget Monivent, där hon är medgrundare, som har utvecklat en produkt för andningshjälp till nyfödda. Priset ska gå till en nuvarande eller tidigare student vid Chalmers som har lämnat avgörande bidrag till Chalmers innovations- och nyttiggörandearbete inom forskning och utbildning samt bidragit till långsiktig hållbar utveckling.

”Jag blev helt ställd när Karin Markides ringde för att berätta att jag fått priset. Särskilt med tanke på alla duktiga innovatörer och allt viktigt innovationsarbete som görs med koppling till Chalmers. Jag är stolt och hedrad över att bli tilldelad ett så ärofyllt pris, och att det är sista gången det delas ut gör det ännu mer speciellt. Arbetet med Monivent började redan 2012, då jag via Entreprenörsprogrammet på Chalmers kom i kontakt med externa idépartners från neonatalvården. För mig var det viktigt att få jobba med något som kändes meningsfullt och som skulle kunna göra nytta. Priset är ett bevis på att arbetet baserat på de tidiga idéerna har resulterat i en unik produkt som verkligen kan hjälpa vårdpersonalen”, säger Maria Lindqvist, Affärsutvecklare på Monivent AB.

Monivent AB (”Monivent”) utvecklar, tillverkar och säljer medicintekniska produkter i syfte att förbättra den akuta vården som ges till nyfödda barn som har behov av andningsstöd vid födseln. Ungefär tre till sex procent av alla nyfödda barn hamnar i denna kritiska situation och vårdpersonal saknar idag bra verktyg för att bestämma hur effektiv denna manuella ventilering är. Monivent har utvecklat och står i begrepp att påbörja lanseringen av en utrustning som mäter luftflödet till barnet direkt i ansiktsmasken via en sensormodul som skickar data trådlöst till en extern monitor. Vårdgivaren får därigenom omedelbar återkoppling, vilket möjliggör nödvändiga justeringar för att säkerställa en effektiv men samtidigt skonsam behandling. 

Karin Markides pris för Årets innovationsutmärkelse. Karin Markides var Chalmers rektor under åren 2006-2015. Priset instiftades när hon slutade sitt uppdrag, för att delas ut under de följande fem åren. Det ska gå till en nuvarande eller tidigare student vid Chalmers som har lämnat avgörande bidrag till Chalmers innovations- och nyttiggörandearbete inom forskning och utbildning samt bidragit till långsiktig hållbar utveckling. Karin Markides är sedan 2019 rektor på American University of Armenia och från 1 januari 2021 styrelseordförande för Danmarks Tekniske Universitet, DTU. 


Kommande händelser och rapporter

16 maj 2024

Q1-rapport 2024

30 maj 2024

Årsstämma

26 augusti 2024

Q2-rapport 2024

18 november 2024

Q3-rapport 2024